Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης γεννήθηκε το 2015 και θεσπίστηκε το 2018. Κάθε χρόνο πέφτει στις 18 Μαρτίου και στοχεύει στο να αφυπνίσει τον παγκόσμιο πληθυσμό και να προωθήσει την ιδέα ανακύκλωσης.

Αυτήν την ημέρα ο παγκόσμιος πληθυσμός ενώνεται για να θέσει προτεραιότητα τον πλανήτη και να αλλάξει την νοοτροπία των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε τα αντιμετωπίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά ως πολύτιμους πόρους.

«Κάθε χρόνο πετάμε πάνω από 2 δις τόνους σκουπιδιών αυξάνοντας την μόλυνση του αέρα, του εδάφους και του νερού.»

Ποια υλικά λοιπόν είναι πιο εύκολο να ανακυκλώσουμε; 

Πρώτα απ’ όλα το χαρτί δηλαδή έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, χάρτινα κουτιά συσκευασιών και χάρτινες σακούλες. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της ανάγκης να κοπούν περισσότερα δέντρα για τον πολτό που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού.  Η ανακύκλωση του χαρτιού είναι πιο καίρια από ποτέ διότι η έξαρση του Covid-19 οδήγησε στην αύξηση των διαδικτυακών αγορών και αυτό με τη σειρά του στην αύξηση της χρήσης των χαρτοκιβωτίων.

Έπειτα, το γυαλί. Το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο με την προϋπόθεση πως τα γυάλινα αντικείμενα είναι καθαρά. Εάν το ανακυκλώνετε χωρίς να το καθαρίσετε, τα σωματίδια τροφίμων θα κάνουν το γυαλί χαμηλής ποιότητας γεγονός που δεν βοηθά στη δημιουργία νέων προϊόντων.

Το τρίτο υλικό που ανακυκλώνεται εύκολα και χρησιμοποιείται από όλους μας είναι το πλαστικό. Μεταξύ άλλων, οι πλαστικές συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα είναι τα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, τα μπουκάλια από σαμπουάν, οι πλαστικές σακούλες αλλά και τα μπουκάλια από γάλα.

Και τελευταίο πιο διαδομένο υλικό είναι τα μέταλλα. Τα δοχεία από αλουμίνιο και χάλυβα ανακυκλώνονται εύκολα και είναι πολύ ωφέλιμο να το κάνουμε. Όταν τα ανακυκλώνετε, τα μέταλλα ταξινομούνται και λιώνουν για επαναχρησιμοποίηση. Η αφαίρεση των ετικετών δεν απαιτείται παντού, αλλά είναι χρήσιμη. Επιπλέον, μπορείτε να μετακινήσετε την ετικέτα χαρτιού στον κάδο ανακύκλωσης για ανακύκλωση χαρτιού.  Ένα κουτί αλουμινίου είναι 100% ανακυκλώσιμο. Επιπλέον, η επαναχρησιμοποίηση του αλουμινίου μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 90% σε σχέση με την παραγωγή νέου αλουμινίου.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα  της  Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης globalrecyclingday.com.

#GlobalRecyclingDay #Sustainability #Recycling #CircularEconomy